Latincede savaş kalkanı anlamına gelen tiroid, soluk borusunun önünde ve her iki tarafında bulunan salgı bezine verilen isimdir. Erkeklerde bu bez dışarıdan fark edilebilecek şekildedir. Vücudun sağlığının korunması açısından önemli olan bu salgı bezleri T3 ve T4 denilen bir hormon üretir. Üretilen bu hormonlar kan dolaşımına gönderilir ve bu sayede metabolizmanın doğru bir şekilde çalışması sağlanmış olur. Tiroid hastalığı kişilerde iki şekilde gelişir. Birincisi iyi huylu tiroid ikincisi ise kötü huylu tiroid. Halk arasında guatr diye tanımlanan iyi huylu tiroid metabolizmada dengesizliğe neden olabilir. Kötü huylu olduğunda ise daha ciddi problemlere neden olabilecektir.
Tiroid hastalığının tedavisinde cerrahi işlem oldukça önemlidir. Ancak bu işlem esnasında ses tellerinin yaralanması kişinin sesinin kısılmasına neden olabilir. Hastalığın gelişimine göre tek taraflı ve iki taraflı olarak tiroid ameliyatı yapılabilir. Tiroid ameliyatlarında uygulanan sinir monitörizasyonu
Sayesinde kişinin ses telleri koruma altına alınıyorken tam olarak ses tellerine zarar verilmeyeceğinden söz edilmez. Eğer ses tellerine dokunulursa bu durumda ses kısıklığı meydana gelecek ancak bu da 9-12 ay arasında tekrardan düzelmeye başlayacaktır. Tiroid ameliyatlarında bazı hastalarda tiroidin yanı sıra lenf bezlerinin de çıkarılması sağlanır. Bu ameliyat uzmanlık gerektirdiğinden dolayı mutlaka iyi bir doktorun gerçekleştirmesi gerekir. Normal şartlarda yapılan ameliyat sonrasında kişinin ses tellerinde birkaç ay ya da birkaç hafta sorun yaşanabilir ancak daha sonrasında normale dönecektir.